03-12-06

Kerstmis

Kerstmis komt er aan. Een periode waar iedereen denkt aan vrede, vedraagzaamheid, enz.
Maar niet voor iedereen blijkbaar.

Kijk, ik ben niet katholiek opgevoed. Ik mag wel zeggen: ik ben vrijzinnig opgevoed. Toch vier ook ik kerstavond en kerstdag. Het is een gezellige jaarlijks samenzijn met familie.
Omdat we nu met twee families zijn worden de twee dagen verspreid over de twee families: kerstavond vieren we bij mijn familie, kerstdag bij de andere familie.
Een mooi compromis, dachten wij.

Plots wordt de vraag gesteld: waarom zijn jullie er niet met kerstavond? Kerstmis is toch een christelijk feest, waarom vieren jullie dat dan?

Een opmerking, die ons betrekkelijk heeft gekwetst.
Is kerstmis enkel voor christelijken? Wordt er op dat moment niet gevraagd naar verdraagzaamheid voor iedereen en botst zo'n opmerking niet met alles waarvoor kerstmis staat?

Als je er echter eventjes bij stilstaat, is kerstmis zelfs geen feest van de christenen. Het bestaat al veel langer! Rond 21 december hebben we de langste nacht en is de dag het kortst. Vanaf dan worden de dagen weer langer. Vroeger zag men dit als een overwinning van de zon op de winter en vierde men de zonnewende: de terugkeer van het licht en de liefde.
Ook het feit dat kerstbomen in die periode worden bovengehaald vindt zijn oorsprong heel wat voor de geboorte van Jezus.
Naaldbomen blijven groen in de winterperiode en werden daarom vereerd: er werden dan ook sierraden en edelstenen aangehangen.
Voila, zo zit dat

Als zo'n opmerkingen de christelijk waarde 'verdraagzaamheid' moet weerspiegelen, ben ik maar wat blij dat ik vrijzinnig ben opgevoed!

19:59 Gepost door Idril in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: religie |  Facebook |

Commentaren

Yeah yeah yeah! Gelijk heb je!!!
Al mijn blog ontdekt?

Gepost door: Het Radiofonisch Instituut | 04-12-06

De commentaren zijn gesloten.