09-07-07

Zwangerschap: week 18

Wat gebeurt er met jou?

Je hart werkt nu dubbel zo hard als voordien. Het moet immers voldoende bloed rondpompen om al je vitale organen van bloed te voorzien. Bijvoorbeeld je baarmoeder en je huid hebben twee keer zo veel bloed nodig als vroeger en je nieren 25% meer.

Meer gewicht in de schaal
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen en je bent al een aantal kilo’s aangekomen. Neemt je gewicht echter te snel toe, dan worden je zwangerschap en bevalling moeilijker. Bovendien is het ook een hele opdracht om die extra kilo’s er later af te krijgen. Je moet niet op dieet gaan, maar je moet wel evenwichtig eten. Eet zeker niet voor twee.
Iedereen vraagt me of ik al speciale goestjes heb, wel eigenlijk niet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ik géén zin heb in bepaalde dingen, zoals in vlees of gevogelte of kip. Het zegt mij werkelijk niks, ik krijg het zelfs amper binnen! Mij kun je het meeste plezier doen met patatjes met groentjes, bergen groentjes (warme groentjes wel te verstaan). Zo zou ik liters soep op een dag drinken!

Blijf bewegen
Om gezond te blijven en niet te veel bijkomend gewicht te krijgen, mag je blijven sporten. Hou er wel rekening mee dat je lichaam nu meer zuurstof nodig heeft. Je zal sneller moe zijn dan vóór je zwangerschap. Hou daar rekening mee en pas zo nodig je programma aan.
Ik probeer zoveel mogelijk met de fiets naar 't werk te gaan. En 't doet me enorm deugd. Al moet ik toegeven dat ik de laatste straten me 's avonds zwaar vallen...

Wat gebeurt er met je baby?

Gekke bekken trekken
Je baby’tje kan voortaan zijn voorhoofd fronsen en grimassen maken. Zijn wenkbrauwen, wimpers en hoofdhaar groeien en krijgen kleur.

Oren en ogen
Je baby’s oren staan iets van zijn hoofdje af, zijn ogen staan recht naar voren en ver uiteen. Het netvlies op de ogen begint nu gevoelig te worden voor licht, maar de oogleden blijven nog even dicht.

Drinken en plassen
Je baby slikt het vruchtwater in en plast het ook weer uit. Hij ‘ademt’ het in. De ‘echte’ zuurstof krijgt hij tot bij de geboorte via de placenta.
Op de vorige echo zagen we inderdaad water in het maagje én in de blaas! Onze kleine is dus al behoorlijk wat water aan het slikken en zijn/haar niertjes verwerken het allemaal helemaal naar behoren!

Bron: Kind en Gezin

19:42 Gepost door Idril | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.